Gör nåt själv!

Du kan också bidra till att minska utsläppen av luftföroreningar! Här är tio förslag:

1. Gör din röst hörd


       Foto: Pierre-Selim CC-BY-SA

Luftföroreningarna kan stoppas. Möjligheterna finns, men ännu saknas tillräcklig politisk vilja.

Men detta går att ändra på. För att politikerna ska fatta nödvändiga beslut behöver de stöd av en stark opinion. Ofta finns den redan, men märks inte i debatten.

Det viktigaste du kan göra är därför att göra din röst hörd.

Antingen på egen hand, genom att skriva insändare, kontakta politiker etc., eller genom att bli medlem och aktiv i en miljöorganisation.

» Våra medlemsorganisationer

 

2. Låt bilen stå! Gå, cykla eller åk kollektivt så ofta du kan


       Foto: Quackdave CC-O

Är du en flitig bilanvändare och vill minska din klimatpåverkan är det nog här det lönar sig bäst att testa nya vanor.

Ta cykeln. För många korta resor är cykeln ett överlägset alternativ - den går snabbt, är billig och lättparkerad. Den enda energi som förbrukas är din egen - perfekt motion! En person med 5 km till jobbet som cyklar istället för att köra bil får motion, sparar pengar och minskar därtill utsläppen av koldioxid med ca 700 kg per år.

Ta bussen. Visst tar det ofta längre tid att åka buss (eller pendeltåg, tunnelbana) än att ta bilen - men kanske inte så mycket längre tid än du tror. När någon annan kör kan du dessutom läsa, sova eller bara koppla av. Provåk någon dag och jämför restid och grad av avkoppling.

Men vad kostar det, var är busshållplatsen och när går bussen? Ring kollektivtrafikbolaget och fråga, eller leta upp informationen på Internet. Hos många transportföretag kan du plocka fram eller be att få hemskickat en personlig tidtabell.

Ta tåget. Planerar du att åka långt med bilen - i arbetet eller på semestern? Ta en titt på möjligheten att åka tåg nästa gång! Om du bokar i god tid kan du och hela familjen faktiskt resa både billigt och avkopplande. Om bil behövs vid resmålet kanske tåg plus hyrbil kan vara ett alternativ. För resor på kontinenten är biltåg både prisvärt och bekvämt.

 

3. Samåk till och från jobbet, skolan eller möten


       Foto:Thomas Hawk CC-BY-NC

Om du brukar åka i egen bil och börjar samåka med en granne eller arbetskamrat halveras bränslekostnaden och utsläppen för en given resa. Om fyra personer som tidigare rest var för sig samordnar sina resor minskar utsläppen 75 procent - trots att resandet är oförändrat!

Prata med arbetskamrater och/eller grannar. Jobbar du på en stor arbetsplats finns det kanske en miljösamordnare som kan föra samman personer som reser i samma riktning och vid liknande tider.

Använd telefon, dator och videokonferenser. Dagens teknik gör det möjligt att minska resandet. I många jobb är det möjligt att arbeta hemifrån någon dag i veckan. Istället för att resa till möten kan videokonferens-utrustning användas. Det sparar tid, pengar och miljö.

 

4. Använd bränslesnåla bilar och kör mjukt


       Foto:Install CC-BY-SA

Välj rätt bil. Det är stor skillnad mellan den snålaste och törstigaste bilen - även inom samma storleksklass. Väljer du en något mindre bil och en modellvariant med den snålaste motorn kan du sänka bränsleförbrukningen, och därmed dina utsläpp av koldioxid, med hela 20 procent.

» Jämför olika bilmodellers förbrukning (Konsumentverket)

Hur du kör är också viktigt. Kör mjukt, med framförhållning och på så hög växel som möjligt. De flesta bilförare kan med små förändringar i körstil sänka bränsleförbrukningen med 10-20 procent.

Dämpa farten. Vid 110 km/h är bränsleförbrukningen ca 20 procent högre än om du kör i 90 km/h. Samtidigt ökar risken att råka ut för en olycka. Du betalar ett högt pris för de få minuter du vinner.

Kolla däcken. Här är kanske det enklaste tipset: Kontrollera trycket i däcken regelbundet, t.ex. vid varannan tankning. Rätt tryck kan minska förbrukningen med mer än 5 procent, dessutom håller däcken längre och bilens köregenskaper förbättras. Det går bra att öka ringtrycket något över värden i bilens manual (+0,1 till +0,3), då rullar bilen lättare.

Serva bilen regelbundet. En väl inställd motor kan bidra till att bränsleförbrukningen minskar med upp till 15 procent.

Minska på lasten. Om du plockar ur onödiga saker som bara ligger i bilen och tar av takräcket när det inte används minskar bränsleförbrukningen.

Använd luftkonditioneringen sparsamt. Bilens luftkonditionering kan öka bränsleförbrukningen med omkring 10 procent.

» Sparsam körning (praktiska tips från Trafikverket)

 

5. Åk tåg istället för att flyga


       Foto: Dake CC-BY-SA

Räknat per personkilometer är flyget det överlägset mest miljöbelastande transportslaget. En flygresa på 60 mil ger upphov till utsläpp av närmare 100 kg koldioxid per person. Utsläppen per person från en tågresa motsvarande sträcka (där tåget drivs av el från vindkraft eller vattenkraft) är endast 4 gram!

» Jämför resor (SJs miljökalkyl)

 

 

6. Köp och använd energieffektiva hushållsapparater och energisnåla lampor


       Foto: Chris828 CC-O / Sun Ladder CC-BY-SA

Titta på energimärkningen när du köper kylskåp, frys, tvättmaskiner, diskmaskiner, spisar etc. Varor som tillhör energiklass A är snålast. En snål apparat kan vara dyrare i inköp men är i gengäld billigare i drift. Välj inte större kyl eller frys än du behöver. Ju större volym desto större energiåtgång.

Byt till lågenergilampor. Livslängden är tio gånger så lång och elåtgången minskar till en femtedel jämfört med en vanlig glödlampa. Per år kan ett normalt hushåll spara några hundra kWh om alla glödlampor byts ut.

Lika viktigt som att köpa rätt grejer är förstås att använda dem på ett energismart sätt. Stäng av apparater som inte används - i standby-läge förbrukar de fortfarande en del energi. En normal tvättmaskin drar lika mycket energi helt full som när du bara tvättar ett par jeans - se därför till att fylla tvättmaskinen. Och även om torktumlaren råkar vara marknadens snålaste så är det förstås miljöbäst att låta tvätten lufttorka.

» Fler tips (Naturskyddsföreningen)

 

7. Sänk innetemperaturen och spara på varmvattnet


       Foto: Nicole-Koehler CC-BY-SA

Som tumregel gäller att energiåtgången för uppvärmning minskar med 5 procent om du sänker inomhustemperaturen en grad.

Åker du bort mer än ett par dagar är det lönsamt att dra ner värmen till femton grader. Både ekonomi och krukväxter gynnas!

Ett annat säkert sätt att spara energi (och pengar!) är att se över användningen av varmvatten, t.ex. genom att ta en kort dusch istället för ett bad och/eller köpa snålspolande duschmunstycke. Varmvattnet är i många fall en av hemmets stora energislukare.

» Fler tips (Energimyndigheten)

 

8. Isolera mera


       Foto: BuLService CC-BY-SA

Det finns stora möjligheter att minska värmeförlusterna från byggnader. Ett första steg är ofta att bättra på isoleringen på vinden - värmen stiger ju uppåt.

Att minska drag från fönster och dörrar är också viktigt för värmekomforten. Använd tätningslister. För större byggnader kan det löna sig att anlita en konsult som föreslår lämpliga åtgärder.

Och så ett enkelt tips: Att fälla ner persienner eller rullgardiner nattetid sparar nästan lika mycket energi som att byta till moderna isolerfönster.

» Fler tips (Energimyndigheten)

 

9. Titta på var varorna i butiken kommer ifrån


       Foto: Oxfordian Kissuth CC-BY-SA

Matvarorna en normal frukost är i många fall minst lika beresta som oss själva. Ta en titt på var varorna kommer ifrån. I de flesta fall är det minst miljöbelastande att välja närproducerade varor.

Och handla gärna där du bor istället för på en stormarknad utanför stan. Den korta bilresan till och från köpcentrat kan i värsta fall ge upphov till lika stora utsläpp av koldioxid per kg av en vara som en lastbilstransport på 1000 km!

 

 

10. Köp fossilfri el


       Foto: Pierre-Selim CC-BY-SA

Minska din miljöbelastning genom att köpa el från förnybar energi. Säkraste sätter att göra det är att välja el som är märkt med Bra Miljöval.

» Bra Miljöval el (Svenska Naturskyddsförenngen)